De ce am înființat o asociație în România, decât să ne alăturăm unei alte asociații cu sediul în străinătate? De ce un responsabil de risc ar trebui să se alăture Asociației Profesioniștilor în Risc și nu doar să devină membru al unei asociații străine?

Înființarea Asociației Profesioniștilor în Risc din România este o decizie și o alegere informată! Comparativ cu alte opțiuni alternative de înființare a unei asociații, a unei societăți sau a unui capitol care reprezintă doar o asociație din străinătate, aceasta este cea mai grea și mai laborioasă cale, pentru a obține, totuși, un rezultat care va aduce beneficii membrilor, societății și economiei.

Pe de altă parte, să încercăm să evaluăm situația așa cum este. În Europa, dar mai ales în SUA, s-au întreprins deja acțiuni în direcția gestionării riscurilor, la început prin intermediul organismelor instituționale ale pieței de capital și ale instituțiilor financiare (riscuri de piață și financiare) și, ulterior, prin prezența multinațională a acestora. Mai recent, o parte din sugestiile făcute de organizațiile umanitare și sociale au fost adoptate de guverne, abordând în prezent categorii de risc, cum ar fi protecția datelor, securitate cibernetică, durabilitate etc. Se acceptă, prin urmare, că UE, Regatul Unit ( să fie privită ca o țară separată acum!), și cu atât mai mult SUA, au o experiență considerabilă în gestionarea riscurilor.

Această experiență considerabilă se reflectă și în asociațiile care există între directori, care au fost înființate și dezvoltate în același timp, în principal prin dezvoltarea rețelelor, prin construirea de cursuri de formare, găzduirea de conferințe globale și extinderea prezenței lor peste granițe, profitând de Internet și tehnologie. Astfel, au fost înființate asociații „globale” cu nume de marcă puternice, recunoscute de majoritatea jucătorilor de pe piață. În multe cazuri, piața a stabilit ca o „cerință” ca directorii să își demonstreze cunoștințele și abilitățile profesionale, deținând calificările lor de formare.

Prin urmare, la prima vedere, s-ar putea susține că înființarea unei Asociații locale a managerilor de risc nu adaugă nicio valoare membrilor săi. La urma urmei, care sunt beneficiile pentru membrii Asociației Profesioniștilor în Risc, în comparație cu alegerea lor de a se alătura unei asociații globale printr-un corp local sau chiar direct?

Asociația Profesioniștilor în Risc funcționează ca un corp colectiv de manageri de risc, iar acest „mic detaliu” este diferența cheie față de orice altă opțiune. Obiectivul Asociației este de a promova statutul profesional al managerilor de risc, indiferent de funcție și industrie, și reprezentarea acestora pe piață și Guvern, în moduri care ar duce la stabilirea unui „rol instituțional”.

Asociația Profesioniștilor în Risc funcționează prin intermediul comitetelor competente care acoperă aproape 100% din diferitele activități ale unui manager de risc, indiferent de funcție și industrie, inclusiv de domeniile critice, pe lângă finanțare.

Asociația Profesioniștilor în Risc, prin comitetele sale, încurajează participarea, colectivitatea și inițiativa executivilor, pe o piață în care aceștia ar trebui să înceapă să își exprime o opinie, să modifice cadrele și să stabilească reguli.
Asociațiile străine acordă o importanță extrem de mare cursurilor de formare. Avem cunoștințe pentru a desfășura cursuri similare în România? Bineînțeles că da! Asociația Profesioniștilor în Risc pregătește terenul pentru parteneriate cu profesioniști distinși din industrie și profesori universitari cu activitate de formare globală care acoperă toate nevoile unui risk manager modern.

Poate Asociația Profesioniștilor în Risc să monitorizeze eficient și să urmărească tendințele pieței globale în gestionarea riscurilor? Comitetele asociației funcționează ca piloni ai cunoștințelor și informațiilor de specialitate, evaluând modul în care sunt implementate noile tendințe pe piața noastră, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, și proiectând activități informaționale, educaționale / de formare și alte activități pentru fiecare caz.

Asociația Profesioniștilor în Risc crede în potențialul pieței romanesti și în funcționarii de risc distinși, dar și în instituțiile academice / profesorii care investesc în practică pentru a se menține în permanență actualizați cu privire la evoluțiile internaționale.

Desigur, încrederea pe piață nu este construită peste noapte, dar suntem dedicați că, cu timpul, Asociația va câștiga rolul pe care îl merită atât la nivel local, cât și internațional.